Ασφάλεια Υπέρυθρης Θέρμανσης

Ασφάλεια Υπέρυθρης Θέρμανσης


Η θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία εκπέμπεται κι από τον ήλιο αλλά κι από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ακούγοντας τη λέξη “Υπέρυθρη”, ενδεχομένως να σκεφτείτε και τη λέξη “ακτινοβολία”. Η ακτινοβολία έχει πολλές μορφές, άλλες επιβλαβείς όπως είναι η υπεριώδης και άλλες ωφέλιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως η υπέρυθρη. Η Υπέρυθρη Ακτινοβολία αξιοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε μια ποικιλία από ιατρικές εφαρμογές, ευεργετικές για τον άνθρωπο. Η ευεργετική αυτή ακτινοβολία αποτελεί το κύριο μέρος της ηλιακής, την οποία και δεχόμαστε όλοι καθημερινά. Αντίθετα, το υπεριώδες μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου είναι επιβλαβές και πρέπει να αποφεύγεται η μακρά έκθεση σε αυτό. Από το σύνολο του 1kW ενέργειας περίπου που δεχόμαστε από τον ήλιο στο ζενίθ του, τα 527W είναι υπέρυθρη ακτινοβολία, τα 445W ορατό φως και τα 32W είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Συνεπώς, η Υπέρυθρη Θέρμανση δεν διαφέρει σε τίποτε από την οικεία, ευεργετική θερμότητα που δεχόμαστε από τον ήλιο στην καθημερινότητά μας και φυσικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιβλαβής για τον άνθρωπο. ​

 

Έρευνα του Δρ Aaron M. Flickstein σχετικά με τις υπέρυθρες ακτίνες μεγάλου μήκους κύματος:

 

Σύμφωνα με τον Δρ Aaron M. Flickstein η βαθιά διείσδυση που επιτυγχάνουν οι υπέρυθρες ακτίνες (πάνω από 3,81 εκατοστά μέσα στον ιστό του σώματος) δίνουν μια θερμαντική επίδραση στο μυϊκό ιστό και τα εσωτερικά όργανα. Το σώμα ανταποκρίνεται σε αυτή την θερμότητα με μια παρακινούμενη από τον υποθάλαμο αύξηση τόσο του όγκου όσο και του ρυθμού της καρδιάς. Το ελαφράς μορφής στρες είναι ευεργετικό λόγω της καρδιαγγειακής διέγερσης που προκαλείται.

 

Ως επιβεβαίωση της εγκυρότητας αυτής της μορφής καρδιαγγειακής κατάστασης, εκτεταμένη έρευνα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τη NASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπέρυθρη διέγερση της καρδιακής λειτουργίας θα ήταν ο ιδανικός τρόπος για να διατηρηθεί η καρδιαγγειακή κατάσταση των αμερικανών αστροναυτών κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων διαστημικών πτήσεων.

 

Βελτιώσεις του μυοσκελετικού συστήματος με χρήση Υπέρυθρης Θερμότητας.

 

Επιδράσεις της υπέρυθρης θερμότητας στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

 

Η μελέτη μιας περίπτωσης που αναφέρθηκε στη Σουηδία είχε να κάνει με έναν άνδρα 70 ετών που έπασχε από ρευματοειδή αρθρίτιδα ακολουθούμενη από οξύ ρευματικό πυρετό. Είχε φτάσει τα τοξικά όριά του από τις ενέσεις χρυσού και η ταχύτητα καθίζησης των ερυθρών του (ΤΚΕ) ήταν ακόμα στο 125. Μετά την χρήση ενός συστήματος υπέρυθρης θερμότητας για λιγότερο από πέντε μήνες, η ΤΚΕ του μειώθηκε στο 11. Ο ρευματολόγος συνεργάστηκε με ένα κορίτσι 14 χρονών από την Σουηδία που δυσκολευόταν να κατέβει σκαλιά, λόγω του πόνου στα γόνατα που είχε από την ηλικία των οκτώ. Αυτός ο θεραπευτής είπε στη μητέρα της, ότι το κορίτσι θα ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι εντός διετίας αν δεν άρχιζε θεραπεία με κορτικοστεροειδή χρυσό. Μετά από τρεις θεραπείες με υπέρυθρες, άρχισε να γίνεται πιο ευέλικτη και εν συνεχεία ξεκίνησε χορευτικά μαθήματα, χωρίς τη βοήθεια συμβατικών προσεγγίσεων στην αποκατάσταση της.

 

Μια κλινική μελέτη στην Ιαπωνία ανέφερε μια επιτυχημένη λύση επτά από στις επτά περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας που έλαβαν υπέρυθρη θεραπεία σε ολόκληρο το σώμα. Αυτές οι περιπτώσεις και οι κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι η περαιτέρω μελέτη είναι δικαιολογημένη για τη χρήση της υπέρυθρης θεραπείας ολόκληρου του σώματος στη φροντίδα των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 

Άλλες θεραπευτικές ιδιότητες της Υπέρυθρης Θέρμανσης:

1. Η υπέρυθρη θερμότητα αυξάνει την επιμήκυνση των ιστών κολλαγόνου.

Οι ιστοί θερμαίνονται στους 45 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια τεντώνονται εμφανίζοντας μη ελαστικό υπόλοιπο επιμήκυνσης της τάξης των 0,5 - 0,9% που παραμένει μετά την αφαίρεση του τεντώματος. Αυτό δεν συμβαίνει όταν είναι τεντωμένοι σε κανονικές για τους ιστούς θερμοκρασίες. Ως εκ τούτου 20 συνεδρίες μπορούν να παράγουν 10 - 18 % αύξηση του μήκους των ιστών που θερμαίνονται και τεντώνονται. Το τέντωμα των ιστών με την παρουσία της θερμότητας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τους συνδέσμους, τις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδετικούς ιστούς και του αρθρικού υμένα που έχουν τραυματιστεί, πρηστεί ή συσταλλεί. Τέτοια τεντώματα σε 45 βαθμούς Κελσίου προκαλούν πολύ λιγότερη αποδυνάμωση για μια δεδομένη επιμήκυνση των τεντωμένων ιστών από ότι μια παρόμοια επιμήκυνση που παράγεται σε κανονικές για τους ιστούς θερμοκρασίες. Πειράματα αναφέρουν με σαφήνεια ότι το ήπιας μορφής τέντωμα μπορεί να παράγει σημαντική επιμήκυνση όταν εφαρμόζεται η θερμότητα. Αυτό είναι ασφαλέστερο από το τέντωμα των ιστών σε κανονικές θερμοκρασίες.

 

2. Η υπέρυθρη θερμότητα μειώνει την δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Υπήρχε ένα 20 % μείωση στην ρευματοειδή δυσκαμψία των αρθρώσεων του δαχτύλου στους 45 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τους 33 βαθμούς Κελσίου, το οποίο συσχετίζεται τέλεια τόσο με την υποκειμενική όσο και με την αντικειμενική παρατήρηση της δυσκαμψίας. Εικάζεται ότι κάθε δύσκαμπτος σύνδεσμος και πρησμένος συνδετικός ιστός μπορεί να αντιδράσει με παρόμοιο τρόπο.

 

3. Η υπέρυθρη θερμότητα ανακουφίζει από τους μυϊκούς σπασμούς.

Οι μυϊκοί σπασμοί έχουν από καιρό παρατηρηθεί να μειώνονται μέσω της χρήσης της θερμότητας, είτε πρόκειται για δευτερογενής σε υποκείμενες σκελετικές, συνδεσμικές ή νευροπαθολογικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα αυτό παράγεται από συνδυασμένη επίδραση της θερμότητας στις δυο, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, προσαγωγές νεύρων από τα κύτταρα αξόνων και από τις επιπτώσεις της στον Golgi τένοντα. Τα αποτελέσματα που παράγονται έδειξαν την μέγιστη δράση τους εντός του θεραπευτικού εύρους της θερμοκρασίας, με την ακτινοβολούμενη θερμότητα.

 

4. Η υπέρυθρη θερμική θεραπεία οδηγεί στην ανακούφιση του πόνου.

Ο πόνος μπορεί να ανακουφιστεί με τη μείωση των συνακόλουθων ή δευτερογενών σπασμών. Επίσης, μερικές φορές σχετίζεται με την ισχαιμία (έλλειψη παροχής αίματος), λόγω της έντασης ή τους σπασμούς που μπορούν να βελτιωθούν από την υπεραιμία που θερμαίνει και παράγει αγγειοδιαστολή, σπάζοντας έτσι το βρόχο ανάδρασης με τον οποίο η ισχαιμία οδηγεί σε περαιτέρω σπασμούς και στη συνέχεια περισσότερο πόνο.

Η θερμότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αίσθηση του πόνου με την άμεση εφαρμογή της τόσο στις ελεύθερες - νευρικές απολήξεις σε ιστούς, όσο και στα περιφερικά νεύρα. Σε μία οδοντιατρική μελέτη, επαναλαμβανόμενες εφαρμογές θερμότητας οδήγησε τελικά στην κατάργηση του συνόλου της απόκρισης των νεύρων που είναι υπεύθυνη για τον πόνο που προκύπτει από τον οδοντικό πολφό. Η θερμότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή ενδορφινών, καθώς και σε κλείσιμο του λεγόμενου "spinal gate" των Melzack και Wall, καθένα από τα οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο.

Τοπική υπέρυθρη θεραπεία με τη χρήση λαμπτήρων συντονισμένη στην ζώνη συχνοτήτων από 2 έως 25 μικρόμετρα, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την ανακούφιση από τον πόνο σε πάνω από 40 αξιόπιστα κινέζικα ιδρύματα ιατρικής.

 

5. Η υπέρυθρη θερμότητα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.

Η θέρμανση μιας περιοχής του σώματος μπορεί να παράγει αγγειοδιαστολή σε άλλες περιοχές του σώματος, ακόμη και αν δεν μεταβάλλεται η θερμοκρασία του σώματος. Η θέρμανση ενός άκρου διαστέλλει επίσης και το αντίπλευρο άκρο· η θέρμανση του πήχυ διαστέλλει και τα δυο κάτω άκρα· η θέρμανση του θώρακα προκαλεί αγγειοδιαστολή στα χέρια. Η θέρμανση των μυών παράγει αυξημένη κυκλοφορία του αίματος παρόμοια με εκείνη που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η αύξηση της θερμοκρασίας παράγει επίσης αυξημένη κυκλοφορία του αίματος και άμεση διαστολή σε τριχοειδή αγγεία, αρτηριδίων και φλεβιδίων, πιθανώς μέσω της άμεσης και ομαλής εφαρμογής της για τους μυς τους. Η απελευθέρωση βραδυκινίνης, που απελευθερώθηκε ως αποτέλεσμα της δράσης του ιδρωτοποιού αδένα, παράγει επίσης αυξημένη ροή του αίματος και αγγειοδιαστολή.

 

Η υπερθερμία ολόκληρου του σώματος, με επακόλουθη την αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα, επιφέρει περαιτέρω αγγειοδιαστολή μέσω του υποθαλάμου που προκαλείται μείωση του συμπαθητικού τόνου στις αρτηριοφλεβώδεις αναστομώσεις. Αγγειοδιαστολή παράγεται επίσης από αξονική αντανάκλαση που αλλάζει την ισορροπία της αγγειοκίνησης.

 

6. Η υπέρυθρη θερμότητα βοηθά στην επίλυση των φλεγμονωδών διηθήσεων, οίδημα, και εξιδρώματα.

Η αυξημένη περιφερική κυκλοφορία παρέχει τη μεταφορά που χρειάζεται για να βοηθήσει στην εκκένωση του οιδήματος, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τη φλεγμονή, στην μείωση του πόνου, και να βοηθήσει να επιταχυνθεί η επούλωση.

 

7. Η υπέρυθρη θερμότητα εισήχθη στη θεραπεία του καρκίνου.

Πρόσφατα, η υπέρυθρη θερμότητα χρησιμοποιήθηκε στη θεραπεία του καρκίνου. Πρόκειται για μια νέα πειραματική διαδικασία που δείχνει πολλά υποσχόμενη σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Αμερικανοί ερευνητές παρακολουθούν ενδελεχώς την θερμοκρασία του όγκου· αντίθετα οι επιτυχίες που αναφέρθηκαν στην Ιαπωνία δεν κάνουν καμία τέτοια αναφορά.

 

8. Η υπέρυθρη θερμότητα επηρεάζει τους τραυματισμούς μαλακών ιστών.

Η υπέρυθρη θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί για τραυματισμούς μαλακών ιστών για την προώθηση τόσο της ανακούφισης σε χρόνια ή δυσεπίλυτα "μόνιμες" περιπτώσεις, όσο και για την επιτάχυνση της επούλωσης σε νεότερους τραυματισμούς.

 

Η επαναλαμβανόμενη θερμαντική θεραπεία μειώνει την απώλεια όρεξης σε καταθλιπτικούς ασθενείς ελαφράς μορφής. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να διευκρινιστούν οι επιπτώσεις της επαναλαμβανόμενης θερμαντικής θεραπείας στους ασθενείς με ελαφράς μορφής κατάθλιψη, με απώλεια της όρεξης και σχετική ένταση. Διαπιστώθηκε ότι η επανειλημμένη θερμαντική θεραπεία βελτίωσε την απώλεια όρεξης και την γενική ευημερία των ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Είκοσι οκτώ νοσηλευόμενοι ασθενείς με ελαφράς μορφής κατάθλιψη, με γενική κόπωση, απώλεια όρεξης, σωματική και ψυχική ένταση, χωρίστηκαν τυχαία σε θερμαντική ομάδα θεραπείας και σε μη θερμική ομάδα θεραπείας. Οι ασθενείς στην θερμαντική ομάδα θεραπείας υποβλήθηκαν σε θεραπεία με 60 βαθμούς Κελσίου υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος σάουνα ξηρού αέρα για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεκούραση στο κρεβάτι με μια κουβέρτα για 30 λεπτά μία φορά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για συνολικά 20 συνεδρίες σε 4 εβδομάδες. Τέσσερις εβδομάδες μετά την εισαγωγή, η σωματική ένταση, η πείνα, τα αποτελέσματα χαλάρωσης βελτιώθηκαν σημαντικά ενώ και η ψυχική ένταση βελτιώθηκε ελαφρά κατά την θερμαντική ομάδα θεραπείας σε σύγκριση με την μη θερμαντική ομάδα θεραπείας.

 

Psychosomatic Medicine 2005 Jul-Aug; 67(4) : 643-7

 

Η επίδραση της υπερθερμίας του ποδιού χρησιμοποιώντας υπέρυθρες ακτίνες μεγάλου μήκους κύματος σε κλινήρεις ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

 

Εξετάστηκε η επίδραση της υπερθερμίας του ποδιού στο οξειδωτικό στρες σε κλινήρεις ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 χρησιμοποιώντας συνεδρίες των 15 λεπτών με υπέρυθρες ακτίνες μεγάλου μήκους κύματος για μια περίοδο δύο εβδομάδων. Τέσσερα άτομα (ένας άνδρας και τρεις γυναίκες) ανίκανοι από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν προσληφθεί για τη μελέτη αυτή. Όλοι οι ασθενείς εισήχθησαν στο Κεντρικό Νοσοκομείο Takahashi και έτρωγαν τα ίδια νοσοκομειακά γεύματα. Νηστεία γλυκόζης του πλάσματος, HbA1c, παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF) άλφα, ελεύθερα λιπαρά οξέα, η λεπτίνη, η αδιπονεκτίνη και πλάσμα 8-epi-prostaglandin F2alpha (8-epi-PGF2alpha) επίπεδα ως δείκτης του οξειδωτικού στρες μετρήθηκαν κατά την εισαγωγή, λίγο πριν τις συνεδρίες τοπικής θέρμανσης του ποδιού και 2 εβδομάδες μετά την θεραπεία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πλάσμα συνολικά 8-epi-PGF2alpha επίπεδα μειώθηκαν σημαντικά, ενώ τα TNFalpha επίπεδα αυξήθηκαν σημαντικά. Από την άλλη πλευρά, η γλυκόζη, HbA1c, τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, η λεπτίνη και τα επίπεδα αδιπονεκτίνης δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι η επαναλαμβανόμενη υπερθερμία του ποδιού μπορεί να προστατεύσει από το οξειδωτικό στρες.

 

Acta Medica Okayama 2010 Apr; 64(2) : 143-7

 

Επαναλαμβανόμενη θερμαντική θεραπεία βελτιώνει την αγγειακή διαταραχή της λειτουργίας του ενδοθηλίου σε ασθενείς με στεφανιαία παράγοντες κινδύνου

 

Η μελέτη έγινε για να διαπιστωθεί αν η θεραπεία με σάουνα, μια θερμαντική θεραπεία αγγειοδιαστολής, βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου σε ασθενείς με στεφανιαία παράγοντες κινδύνου, όπως η υπερχοληστερολαιμία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα. Η έκθεση σε θερμότητα χρησιμοποιείται ευρέως ως μια παραδοσιακή θεραπεία σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι η επαναλαμβανόμενη θερμαντική θεραπεία με σάουνα βελτιώνει την ενδοθηλιακή και καρδιακή λειτουργία σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Είκοσι πέντε άνδρες με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου στεφανιαίας (ομάδα υψηλού κινδύνου: 38 ± 7 έτη) και δέκα υγιείς άνδρες χωρίς στεφανιαία παράγοντες κινδύνου (ομάδα ελέγχου: 35 ± 8 ετών) έλαβαν μέρος. Οι ασθενείς στην ομάδα κινδύνου υποβλήθηκαν σε θεραπεία με 60°C υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος σάουνα ξηρού αέρα για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεκούραση στο κρεβάτι με μια κουβέρτα για 30 λεπτά μία φορά την ημέρα, για δύο εβδομάδες. Για την εκτίμηση της ενδοθηλιακής λειτουργίας, μετρήθηκε η διάμετρος της βραχιόνιας αρτηρίας σε κατάσταση ηρεμίας, κατά τη διάρκεια αντιδραστικής υπεραιμίας (μεσολάβηση της ροής του ενδοθηλίου, εξαρτώμενη από διαστολή [%FMD/αφθώδης πυρετός]), και πάλι σε κατάσταση ηρεμίας και μετά την χορήγηση νιτρογλυκερίνης σε υπογλώσσια μορφή (ανεξάρτητη αγγειοδιαστολή ενδοθηλίου [%NTG]), με τη χρήση υπερήχων υψηλής ανάλυσης. Τα επίπεδα του %FMD ήταν μειωμένα αισθητά στην ομάδα κινδύνου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ενώ τα επίπεδα του %NTG ήταν παρόμοια. Δύο εβδομάδες θεραπείας με σάουνα υπέρυθρης ακτινοβολίας μεγάλου μήκους κύματος, τα επίπεδα του %FMD βελτιώθηκαν σημαντικά στην ομάδα κινδύνου. Σε αντίθεση, τα επίπεδα του %NTG δεν άλλαξαν μετά από δυο εβδομάδες θεραπείας. Η επαναλαμβανόμενη θεραπεία με σάουνα υπέρυθρης ακτινοβολίας μεγάλου μήκους κύματος, βελτιώνει την αγγειακή διαταραχή της λειτουργίας του ενδοθηλίου στη ρύθμιση παραγόντων κινδύνου της στεφανιαίας, γεγονός που δίνει ένα θεραπευτικό ρόλο στην θεραπεία με σάουνα για ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για αρτηριοσκλήρυνση.

 

Journal of the American College of Cardiology 2001 Oct; 38(4) : 1083-8

 

Υπέρυθρη Θεραπεία μεγάλου μήκους κύματος: Μια καινοτομική θεραπεία για την βελτίωση της ροής του αίματος και την συμβατότητα του αρτηριοφλεβικού συρίγγιου σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

 

Η δυσλειτουργία της αγγειακής προσπέλασης, παρουσιάζεται συνήθως με ανεπαρκή ροή αίματος (Qa), είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και νοσηλείας σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση (HD). Πολλές μέθοδοι θερμικής θεραπείας έχουν δοκιμαστεί για τη βελτίωση της ροής αίματος, αλλά με περιορισμένα αποτελέσματα. Αυτή η τυχαιοποιημένη δοκιμή σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την επίδραση της υπέρυθρης ακτινοβολίας μεγάλου μήκους κύματος (FIR), σαν θεραπεία για την ροή του αίματος και την συμβατότητα των αρτηριοφλεβικών συριγγίων (AVF). Συνολικά 145 ασθενείς με αιμοκάθαρση (HD) έλαβαν μέρος, εκ των οποίων 73 στην ομάδα ελέγχου και 72 στην ομάδα υπέρυθρης ακτινοβολίας μεγάλου μήκους κύματος. Ένας εκπομπός υπέρυθρης ακτινοβολίας μεγάλου μήκους κύματος χρησιμοποιήθηκε για 40 λεπτά, και οι αιμοδυναμικοί παράμετροι μετρήθηκαν από διηχητική οθόνη υψηλής ευκρίνειας κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης. Σε σύγκριση με τους ασθενείς της ομάδας ελέγχου, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος για 1 χρόνο είχαν:

Μικρότερη συχνότητα εμφάνισης δυσλειτουργίας των αρτηριοφλεβικών συριγγίων (AVF)

Υψηλότερες τιμές των αιμοδυναμικών παραμέτρων

Καλύτερη μη υποβοηθούμενη συμβατότητα του αρτηριοφλεβικού συριγγίου (AVF)

 

Εν κατακλείδι, η θεραπεία με υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος, είναι μια βολική και χωρίς επεμβάσεις θεραπευτική μέθοδος, που μπορεί να βελτιώσει την ροή του αίματος και την επιβίωση των αρτηριοφλεβικών συριγγίων σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση μέσω των θερμικών και μη θερμικών επιδράσεων της.

 

Journal of the American Society of Nephrology 2007 Mar; 18(3) : 985-92. Epub 2007 Jan 31

 

Προγνωστικοί παράγοντες που επηρεάζουν την συμβατότητα της αγγειακής προσπέλαση της αιμοκάθαρσης: Επισκόπηση βιβλιογραφίας και νέα θεραπευτική μέθοδος για την θεραπεία με υπέρυθρη ακτονοβολία μεγάλου μήκους κύματος

 

Στην Ταϊβάν, πάνω από το 85% των ασθενών με τελικού σταδίου νεφροπάθεια υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συντήρησης (HD). Το αρτηριοφλεβικό συρίγγιο (AVF) αντιπροσωπεύει σε ποσοστό άνω του 80% την αγγειακή προσπέλαση στους ασθενείς μας. Μερικοί μηχανικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την συμβατότητα της αγγειακής προσπέλασης της αιμοκάθαρσης, όπως η χειρουργική δεξιοτεχνία, η τεχνική παρακέντηση και η διατμητική τάση στο αγγειακό ενδοθήλιο. Αρκετοί ιατρικοί παράγοντες, έχουν επίσης εντοπιστεί οτι σχετίζονται με την πρόγνωση της αγγειακής προσπέλασης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συμπεριλαμβανομένων των στάση, υπερπηκτικότητα, κάκωση ενδοθηλιακού κυττάρου, φαρμακευτική αγωγή, μάζα των ερυθρών κυττάρων, γονότυπος πολυμορφισμός του μετασχηματισμού αυξητικού παράγοντα-β1 και αναγωγάσης τετραϋδροφυλλικού μεθυλενίου. Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη μας, η ανεπάρκεια του αρτηριοφλεβικού συριγγίου (AVF) συσχετιζόταν με μεγαλύτερο (GT)n δινουκλεοτίδιο επαναλαμβανόμενο (n ≥ 30) της αίμης οξυγενάσης-1 (HO-1) των γονιδίων. Η πρόσφατη μελέτη μας έδειξε επίσης οτι η θεραπεία με υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος, είναι μια βολική και χωρίς επεμβάσεις θεραπευτική μέθοδος, που μπορεί να βελτιώσει την ροή του αίματος, την φλεγμονώδης κατάσταση και την επιβίωση των αρτηριοφλεβικών συριγγίων σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση μέσω των θερμικών και μη θερμικών (ενδοθηλιακή βελτίωση, αντιφλεγμονώδη, αντιπολλαπλασιαστική, αντιοξειδωτική) επιδράσεων της θεραπείας.

 

Journal of the Chinese Medical Association 2009 Mar; 72(3) : 109-16

 

Η θεραπεία με υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος αναστέλλει την αγγειακή ενδοθηλιακή φλεγμονή μέσω της επαγωγής της αίμης οξυγενάσης-1

 

Η επιβίωση των αρτηριοφλεβικών συριγγίων (AVFs) σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συνδέεται και με την θεραπεία με υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος (FIR) και με το μήκος του πολυμορφισμού της αίμης οξυγενάσης-1 (HO-1). Σε αυτή τη μελέτη, αξιολογήθηκε εάν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ της υπέρυθρης ακτινοβολίας μεγάλου μήκους κύματος και της HO-1 στη ρύθμιση της αγγειακής φλεγμονής. Θεραπεία καλλιέργιας ανθρώπινων ενδοθηλιακών κυττάρων από ομφαλική φλέβα (ECs) με υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος (FIR) διεγείρεται η HO-1 πρωτεΐνη, mRNA. Η HO-1 επαγωγή εξαρτάται από την ενεργοποίηση του αντιοξειδωτικού στοιχείου απόκρισης NF-E2 που σχετίζεται με το σύμπλεγμα παράγοντας-2, και ήταν πιθανό επακόλουθο της θερμικής καταπόνησης. Η υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος ανέστειλε επίσης τον παράγοντα νέκρωσεις (TNF) άλφα-μεσολάβηση έκφραση της E-σελεκτίνη, αγγειακή προσκόλληση των κυττάρων μόριο-1, μεσοκυττάρια προσκόλληση των κυττάρων μόριο-1, των μονοκυττάρων χημειο-προσέλκυσης πρωτεΐνη-1, ιντερλευκίνη-8, και την κυτοκίνη με τη μεσολάβηση προσκόλληση των μονοκυττάρων στην ECs. Η αντιφλεγμονώδη δράση της υπέρυθρης ακτινοβολίας μεγάλου μήκους κύματος μιμήθηκε από την χολερυθρίνη, και αντιστράφηκε από τον αναστολέα HO, είτε με τον κασσίτερο πρωτοπορφυρίνη-IX, είτε με την επιλεκτική κατακύρωση του HO-1. Τέλος, η αντιφλεγμονώδη επίδραση της υπέρυθρης ακτινοβολίας μεγάλου μήκους κύματος παρατηρήθηκε επίσης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η θεραπεία με υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος ασκεί μια ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση μέσω της επαγωγής του HO-1. Η ικανότητα της θεραπείας με υπέρυθρη ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος για την αναστολή της φλεγμονής μπορεί να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ροής του αίματος και της συμβατότητας των αρτηριοφλεβικών συριγγίων σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

 

Journal of the American Heart Association 2008 Apr; 28(4) : 739-45. Epub 2008 Jan 17

 

Τα αποτελέσματα που αναστέλλουν πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων με μεγάλου μήκους κύματος (FIR) υπερυθρες που ελέγχονται απο τα βασικά επίπεδα των πρωτεϊνων θερμικού σοκ(HSP) 70A

 

Έχει αναπτυχθεί μια ιστοκαλλιέργεια θερμοκοιτίδας που μπορεί να ακτινοβολεί συνεχώς τα κύτταρα με μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρες (FIR) μεταξύ 4 και 20 μικρομέτρων με μέγιστη απόδοση τα 7 - 12 μικρόμετρα, και διαπιστώθηκε ότι μπορεί να προκαλέσει ανασταλτικά αποτελέσματα σε 5 καρκινικές γραμμές κυττάρων: A431, HSC3, Sa3, A549, και MCF7. Προκειμένου να καταστεί σαφές το σύστημα ελέγχου για την επίδραση των υπέρυθρων μεγάλου μήκους κύματος, η ενδιαφερόμενη γονιδιακή έκφραση αναλύθηκε σύμφωνα με την αναστολή από τις υπέρυθρες μεγάλου μήκους κύματος. Κατά συνέπεια, το βασικό επίπεδο έκφρασης του HSP70A mRNA ήταν υψηλότερο στα A431 και MCF7 κύτταρα σε σχέση με τα ευάισθητα στις υπέρυθρες μεγάλου μήκους κύματος HSC3, Sa3, και A549 κύτταρα.

 

Medical Oncology 2008; 25(2) : 229-37. Epub 2007 Oct 30

 

Έρευνα του Δρ Fouad Ι. Ghaly, M.D.

 

Σύμφωνα με την έρευνα του Δρ Fouad I. Ghaly πάνω στις υπέρυθρες μεγάλου μήκους κύματος, διαπιστώθηκε ότι επιρεάζεται και η διαδικασία γήρανσης. Με τα χρόνια εμπειρίας του, έχει παρατηρήσει τα όριά του σε χημικές και χειρουργικές επεμβάσεις και φάρμακα για ορισμένες προϋποθέσεις. Έτσι, το ερευνητικό μυαλό του τον ώθησε να ξεκινήσει μια αναζήτηση για περισσότερες μελέτες σχετικά με το μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρο φως και τα αρνητικά ιόντα, τα οποία είναι και τα δύο βασικοί παράγοντες για την αποτελεσματικότητα των υπέρυθρων επιδέσμων που χρησιμοποιούνται. Αν και είναι υποστηρικτής της αλλοπαθητικής ιατρικής για τη θεραπεία των μεταδοτικών ασθενειών, του κινείται διαρκώς η περιέργεια να βρει νέους τρόπους να επεκτείνει τις ικανότητές του για να βοηθήσει τους ασθενείς του.

 

Φως! Η ιατρική του μέλλοντος ;

 

Η φωτοιατρική ήταν ένα θέμα, καλά τεκμηριωμένο, από τις αρχές του 1900. Ήδη από το 1870, ο Δρ Pleasanton, ένας ερευνητής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημοσίευσε μια έρευνα που δείχνει τη σχέση μεταξύ της συχνότητας του φωτός και του ρυθμού ανάπτυξης των κυττάρων και των ιστών, καθώς και το ποσοστό τους από την κυτταρική διαίρεση. Ειδικά μήκη κύματος επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας και τη διαδικασία γήρανσης, σύμφωνα με τους «πεφωτισμένους» επιστήμονες. Ο Δρ Harry Riley Spitler, M.D., O.D., απέδειξε στο βιβλίο του ότι το φως παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, επισημαίνοντας πως ορισμένα φάσματα του φωτός είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ευημερία μας, συναισθηματικά και σωματικά.

 

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε από τον Δρ Zane Kime, M.D., δήλωσε ότι το φως του ήλιου είναι ένας κύριος παράγοντας για την ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού στις μολυσματικές ασθένειες, αυξάνοντας την χωρητικότητα του οξυγόνου στο αίμα, και βελτιώνοντας την ανοχή στο άγχος. Εργαστηριακά πειράματα υποστηρίζουν την μελέτη του δείχνοντας ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον αριθμό των λεμφοκυττάρων και των ουδετερόφιλων, και μειώνει τη συχνότητα των κρυολογημάτων και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

 

Ο Δρ Richard Wurtman, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι τα μήκη κύματος του φωτός είναι σχεδόν εξίσου σημαντικά με τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Χωρίς τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες ή οξυγόνο, το σώμα μας υποφέρει.

 

Ποιό είναι το πιο υγιεινό φάσμα του φωτός ;

 

Δυστυχώς, το μήκος κύματος του φωτός που είναι πιο ευεργετικό για το σώμα, είναι αυτό στο οποίο είμαστε το λιγότερο εκτεθειμένοι, λόγω της ρύπανσης και της καθημερινής ζωής. Το φάσμα του φωτός που φαίνεται να είναι πιο συντονισμένο με τους ιστούς των κυττάρων φαίνεται να βρίσκεται εντός του φάσματος των υπερύθρων μεγάλου μήκους κύματος. Μελέτες δείχνουν ότι το μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρο φως ενισχύει την παραγωγή των κυτταρικών ιστών και προάγει την γρήγορη ανάπλαση του δέρματος και των ιστών του αίματος σε περιοχές που εκτίθενται σε αυτό. Αυτό θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην επούλωση των πληγών και μετά από χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη του σχηματισμού ουλώδους ιστού.

 

Ένας από τους πρώτους πρωτοπόρους στον τομέα ήταν ο Δρ Neils Finsen, ο οποίος θεράπευε τα τραύματα και την ευλογιά χρησιμοποιώντας κόκκινες και υπέρυθρες ακτίνες. Πιο πρόσφατη έρευνα που διεξάγεται από την Tiina Karu, M.D., του Κέντρο Τεχνολογίας Laser στη Ρωσία, υποστηρίζει ότι αυτό το φάσμα του φωτός επιταχύνει κυτταρικές μεταβολικές διαδικασίες, όπως η τόνωση της δραστηριότητας των μιτοχονδρίων, και προκαλώντας ενζυμική δραστηριότητα καθώς και την επούλωση, ανάπλαση και αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυτταρικών ιστών. Προφανώς, αν και μπορούμε να λάβουμε αυτό το φως περνώντας χρονο κάτω από τον ήλιο, η υπερβολική έκθεση σε ορισμένες ακτίνες, όπως οι υπεριώδεις (UV) του ηλιακού φωτός μπορεί να είναι επιβλαβή για τον οργανισμό μας.

 

Η πρώτη έρευνα για την απομόνωση ή την «απομίμηση» του υπέρυθρου φωτός μεγάλου μήκους κύματος έγινε μέσω της NASA πριν από δεκαετίες. Πρόσφατα, διάφοροι επιστήμονες στην Ιαπωνία επέκτειναν αυτή την τεχνολογία και σχεδίασαν ένα τρόπο για τη δημιουργία ινών ώστε να φοριούνται στο σώμα εκπέμποντας μήκη κύματος ίδια με το φυσικό μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρο φως του ήλιου, αλλά πολύ πιο συγκεντρωμένο.

 

Υπάρχουν διάφορες μελέτες δείχνουν τα οφέλη της χρήσης των υπέρυθρων μεγάλου μήκους κύματος σχετικά με τους τραυματισμούς: 

 

Το American Journal of Geriatrics δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία ηλικιωμένοι ασθενείς εμφάνισαν κάποια βελτίωση του πόνου και της αναπηρίας από εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα του γονάτου. Το αποτέλεσμα ήταν περισσότερο από 50% στη μείωση του πόνου μέσα στην ομάδα χρησιμοποιώντας την υπέρυθρη θεραπεία, ενώ δεν υπήρξε σημαντική βελτίωση στην ομάδα της συμβατικής θεραπείας.

 

Ο παράγοντας αντιγήρανση

 

Καθώς μεγαλώνουμε, όλοι βιώνουμε μια αλλαγή στις ορμόνες μας, και οι ερευνητές τώρα θεωρούν την αλλαγή αυτή ως υπεύθυνη για πολλές από τις ασθένειες που συνδέουμε με τη γήρανση, όπως η εμμηνόπαυση, αϋπνία, κόπωση, αρτηριοσκλήρωση, και άλλα. Στην έρευνά του στην Πενσυλβάνια στην Ιατρική Σχολή Thomas Jefferson, ο Δρ George Brainard δήλωσε ότι το φως επηρεάζει την ορμονική ισορροπία του σώματος, στα επίπεδα της μελατονίνης, προλακτίνης, κορτιζόνης, τεστοστερόνης, TS4, LH, FSH, T3, και των ορμονών του θυρεοειδή. Ο John Ott, ένας σύγχρονος πρωτοπόρος σε αυτό το θέμα, χαρακτήρησε αυτές τις επιρροές σαν μια διαδικασία παρόμοια με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης των φυτών. Σε αυτή τη διαδικασία, το φως μετατρέπεται από το σώμα σε ηλεκτροχημικές ωθήσεις που στέλνονται στην επίφυση και την υπόφυση, τα οποία στέλνουν τις ορμόνες μέσα από το κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Οι ορμόνες που επηρεάζονται από αυτή τη διαδικασία και τη λειτουργία αυτών των αδένων είναι η αυξητική ορμόνη, οι ορμόνες του θυρεοειδούς (TSH), η φλοιοεπινεφριδιοτρόπο ορμόνη (ACTH), η προλακτίνη, η ωκυτοκίνη, η ορμόνη μελανοκυττάρων (MSH), και η αντι-διουρητική ορμόνη. Ως εκ τούτου, το φως είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ολόκληρου του ενδοκρινικού συστήματος μας.

 

Τα κοινά προβλήματα που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και τη γήρανση, όπως η υπέρταση, η οστεοπόρωση, οι πονοκέφαλοι και τα πεπτικά προβλήματα, αποδίδονται από ορισμένους επιστήμονες ως το αποτέλεσμα της υπερβολικής οξύτητας στο σύστημά μας. Τα οξέα που κατατίθενται στο αίμα μας, συχνά αποθηκεύονται από το σώμα σε μορφές χοληστερόλης, λιπαρών οξέων, ουρικού οξέος και άλλων κακόβουλων μορφών που προκαλούν τον όλεθρο στο σύστημά μας. Οι υπέρυθρες μεγάλου μήκους κύματος θερμαίνουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, αυξάνοντας την κυκλοφορία, επιτρέποντας έτσι το αίμα για να λιώσει τις όξινες τοξίνες που έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια στις αρτηρίες του. Μια μελέτη που έγινε στην καρωτιδική αρτηριακή συσσώρευση, έδειξε αύξηση της ροής του αίματος στο εσωτερικό της αρτηρίας μετά από δύο νύχτες ύπνου σε στρώμα υπέρυθρων μεγάλου μήκους κύματος, για κατά μέσο όρο 10 ώρες την νύχτα. Είναι πιθανό στο μέλλον, οι γιατροί να συνταγογραφούν το φως για θεραπεία, σε μορφές όπως οι επίδεσμοι υπέρυθρων μεγάλου μήκους κύματος.


 

Ποιες είναι οι διαφορές των πάνελ χαμηλής - υψηλής θερμοκρασίας;

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.